utorok 10. novembra 2015

Vyčistili sme slovanské mohyly

V sobotu 7.11.2015 naše Občianske združenie Hradiská spolu s nadšencami zo Sverepca (Ján Hôrkový, Mgr. Juraj Kalo a Michal Richtárik) vyčistilo malý slovanský mohylník Podvrščie, ktorý sa nachádza v katastri Sverepca. V mohylách boli pochovaní slovanskí bojovníci z 9.-10. storočia. Mohylové pochovávanie sa používalo v predkresťanských dobách.


Celý mohylník bol zarastený doslova nepreniknuteľnou džungľou z tŕnia a šípov, kvoli ktorým prístup k nemu bol prakticky nemožný. Výsledkom našej celodennej práce je vyčistený mohylník spolu so zvláštnou jamou  a balvanom, ktoré popisuje už A. Petrovský Šichman. Toto miesto silno evokuje obetisko.

Mohylník, ktorý sa nachádza niekoľko minút chôdze od dediny sme tak sprístupnili verejnosti a začiatkom roka tam plánujeme v spolupráci s obcou Sverepec umiestniť informačnú tabuľu. Bude to prvý slovanský mohylník na Slovensku, ktorý bude takýmto spôsobom označený a sprístupnený. Vďaka patrí všetkým z nášho združenia, ktorí sa na akcii zúčastnili, ako aj chalanom zo Sverepca, ktorí boli veľkou pomocou. Ďakujeme tiež majiteľke pozemku pani Evke Martišíkovej zo Sverepca, že na vyčistenie dala súhlas.

































Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára